Veelgestelde vragen - mbo

U leest hier veelgestelde vragen over toetsing in het mbo. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons op 0345 - 65 66 10.

Wij verwachten binnenkort de Onderwijsinspectie. Ik wil graag weten hoe we ervoor staan. Hoe kom ik daarachter?

Met het (laten) uitvoeren van een audit krijgt u snel zicht op de kwaliteit van alles wat samenhangt met de examinering in uw organisatie. Bureau ICE voert met regelmaat dergelijke audits uit. Onze audits gaan altijd uit van uw vraag en resulteren in concrete plannen van aanpak waarmee opleidingen soms zelfs op de dag van de ‘echte’ inspectie al weer helemaal op orde zijn. Of tenminste, goed kunnen uitleggen hoe ze bezig zijn met het op orde krijgen van hun examinering. Ook een audit laten uitvoeren? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

De onderwijsinspectie komt langs. Daar wil ik me goed op voorbereiden. Hoe kan ik dat goed doen?

Het uitvoeren van een audit is een belangrijke, eerste stap. Daarnaast is het van belang dat alle betrokkenen goed op de hoogte zijn van alle facetten van de examinering en de achtergronden daarvan. Wilt u ook dat uw mensen goed het gesprek kunnen aangaan met de inspectie over examinering? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Hoe zorg ik dat mijn examenpersoneel goed op orde is?

In de Beschrijvingen van Examentaken (de BET’s) is uitgewerkt wie waarvoor verantwoordelijk is en wat er daarbij van hem verwacht wordt inzake de examinering. Voor alle taken is dit heel nauwgezet uitgewerkt. De trainingen van Bureau ICE sluiten hier naadloos op aan. Omdat we eerst kijken wat iemand aan training nodig heeft, krijgt uw personeel alleen de training die daadwerkelijk nodig is. Bekijk ons aanbod Scherp door Scholing. Meer weten? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Ik wil mijn examenpersoneel scholen op dat wat nodig is. Hoe kan ik dit inventariseren?

Efficiënt scholen staat bij Bureau ICE hoog in het vaandel. Om te bepalen wat iemand al in huis heeft is het mogelijk om de Quickscan Examenpersoneel in te vullen. Deze quickscan is er voor alle actoren binnen het examineringsproces. Op basis van de quickscan krijgt de deelnemer een helder beeld over zijn kennis en expertise binnen de PDCA-cyclus van examineren. Afhankelijk van de uitslag kan een deelnemer gericht starten aan een trainingspakket specifiek voor de plan-, de do- of de check- en de actfase binnen zijn takenpakket. Ook dit trainingspakket start met een nulmeting, op basis waarvan een online zelfstudiepakket op maat voor de deelnemer wordt klaargezet. Efficiënt trainen op dat wat nodig is – dat is ons motto. Kijk op ons aanbod Scherp door Scholing. Meer weten? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Vanzelfsprekend moeten examens goed op orde zijn. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg ik dat onze examens goed zijn?

Het maken van goede examens is niet altijd eenvoudig. De examens zelf moeten op orde zijn, maar ook de uitvoering. Een consultant van Bureau ICE kijkt graag samen met u naar de kwaliteit van uw examens en de examenprocessen. Op basis daarvan kan een scholingsplan worden opgesteld. Neem contact met ons op via ons contactformulier.

De examinering van taal baart ons grote zorgen. Met name de schoolexamens voor taal. Ik ben op zoek naar goede instellingsexamens.

Het webbased toetssysteem de TOA van Bureau ICE bevat meer dan 500 toetsen voor alle niveaus en alle vaardigheden. Dus ook de deelvaardigheden van taal: lezen, luisteren, spreken, gesprekken en schrijven. Alle toetsen zijn goedgekeurd door de Onderwijsinspectie. U kunt de toetsen gebruiken bij de intake, voor het meten van voortgang en voor de examinering. Neem contact op met Frank Harteloh voor meer informatie: 0345 - 65 66 10, 06 1307 3738  of fharteloh@bureau-ice.nl.

We zijn goed bezig met examinering op onze instelling en veel collega’s hebben al de nodige trainingen gehad. Ik denk dat zij zo langzamerhand ook zelf trainingen kunnen geven. Kan ik hen hiervoor certificeren?

Op al onze expertisegebieden biedt Bureau ICE trainingen aan. Voor beginners, voor gevorderden, maar ook voor gevorderden die zelf trainingen willen gaan geven. Een training train-de-trainer geven wij dus ook. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier.

Sinds kort ben ik lid van de examencommissie. Ik wil mijn taken als examencommissie goed vervullen. Hoe pak ik dat aan?

Voor het vervullen van de rol als lid van een examencommissie is het volgen van een training een goede optie. De trainingen van Bureau ICE sluiten aan op de Beschrijvingen van Examentaken (BET’s) van de MBO Raad. Zo weet u zeker dat u goed op uw taak bent voorbereid. En dat u op een efficiënte manier wordt getraind. Want ons blended learning aanbod sluit zoveel mogelijk aan op wat u nodig heeft. Kijk op ons aanbod Scherp door Scholing. Meer weten? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Ik wil in mijn opleiding de examinering goed laten verlopen. Hoe weet ik of mijn mensen voldoende gekwalificeerd zijn?

Op basis van de Beschrijvingen van Examentaken (BET’s) is duidelijk wie wat moet doen en kunnen binnen een examenorganisatie in het mbo. Met de SET, de Scan Examentaken, krijgt u een goed beeld van uw examenpersoneel in relatie tot wat er van hen verwacht mag worden. U kunt de SET zelf invullen via de site van het Servicepunt examinering mbo of samen met een van onze toetsexperts. In dat geval kunt u gelijk verder praten over een plan van aanpak. Meer weten? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Ik ga binnenkort rekenen geven. Daarom ben ik op zoek naar goede toetsen voor rekenen en rekenexamens.

Het webbased toetssysteem de TOA van Bureau ICE bevat meer dan 500 toetsen voor alle niveaus en voor alle vaardigheden van de referentieniveaus. Dus ook voor rekenen. U kunt de toetsen gebruiken bij de intake, voor het meten van voortgang en voor de examinering. De toetsen geven een niveau-uitslag en een diagnose. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw lessen aansluiten op wat de leerlingen al kunnen. Neem contact op met Frank Harteloh voor meer informatie: 0345 - 65 66 10 of 06 - 13 07 27 38 of fharteloh@bureau-ice.nl.

Steeds vaker moet ik toetsen maken. Ik vind dat best moeilijk. Hoe kan ik mezelf hierin verbeteren?

Goede toetsen maken is een vak apart. Met behulp van een boek over toetsconstructie kunt u wat basisprincipes leren. Ervaring leert echter dat u het meeste leert door zelf toetsen te gaan maken en daar feedback op te krijgen. Onze trainingen sluiten aan op deze manier van leren. Wilt u meer weten over onze trainingen Toetsconstructie? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Kies voor de TOA

900 toetsen
direct te gebruiken
koppelingen mogelijk
met magister, N@tschool, SOMtoday, eduarte
16.000 docenten
gebruiken de TOA
resultaten
in een klik zichtbaar
 
 

Blijf op de hoogte via onze Toets.nl nieuwsbrief

Volg ons ook op: